The Gond School / STaND Design

Category: student projects

The Gond School / STaND Design
  • Posted by: illustrarch

  • Jun 24, 2019
  • 0

Architect: STaND Design - Architecture + Design Studio
Location: Gadchiroli District, Maharashtra, India
Year: 2019
Instagram: @stand.design

 

The brief was to design a multi-functional educational space to accommodate a capacity of 200 students ages 5-11 years. These spaces were also to function as an interactive space for the local community post school hours.

The chosen site should be in a region where education is inaccessible. The designed spaces were to be innovative, encourage learning for children as well as strengthen thecommunal spirit.


Axonometric


Library


Our vision of a school is one with no boundaries between education and culture, a space that unites native dying skill sets with integrated learning. To fulfill this vision we explored tribal India- a large education deprived population. Central India is known to have 75% of India’s total tribal population, with the state of Maharashtra having over 10.5 million. The Gond tribe, concentrated in Maharashtra, dwell in hilly and terraneous regions which are inaccessible with literacy rates of merely 4%. Their art and crafts are world renowned and their way of life unique.

 

Our design aims at being a continuum of integrated learning (school) and culture (community)- by nurturing children with native values, mastery over native arts & crafts a rich heritage is sustained. With shared spaces for the community integrated with the school, children are exposed to the local panchayat (civics), the bazaar (trade and commerce), folklore (performance and communication) and cultivation (learning extraction of paints from nature). The school houses 2 primary functions – a workshop and classrooms for unconventional and conventional learning respectively.


Section


Tunnel


View 1


View 2


View 3

Taking que from Gond households and their lifestyle, the school structure is balanced with enclosed and shared spaces and constructed using locally available materials. The structure sits on the cusp of 2 villages, with the axes of approach being pulled through the structure to create a street within finally opening to the river.


Peter Seller said: "Amazing Drawings!!!!".
illustrarch said: "Thank you!".
Andrej said: "Arrimus 3D for me is the best channel.".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *