Small Spaces – Big Possibilities / Leonie Zimmerningkat

student projects

Small Spaces – Big Possibilities / Leonie Zimmerningkat

Leonie Zimmerningkat
Braunschweig, Germany
2020
@leoniezimmerningkat

 

What does future living look like? How can architecture adapt in order to support ever-changing family constellations? How can housing strengthen communities? I tried to find answers. The given 6.85mx12x12.5 m building section was divided into 3 zones: areas for everyone, i.e. space for all residents of the whole 112 m long building as well as external visitors (“collective space”), common areas for the 7 residents of my section (“shared space “) As well as private areas (” individual space “). The zones are not rigid – collective space turns into shared space and shared space into individual space in next to no time, depending on the current needs of the residents.

 

 

The interior design of the entire section is characterized by a cabinet system that extends over almost the entire length of the sides, thereby gaining maximum storage space and also experiencing the entire depth of the building and flooding it with light. The collective space is indicated by a higher room height, which not only underlines the inviting character of these rooms, but also divides the floors into split levels, which mark the respective zoning. In the collective areas, I offer a cafeteria with an optional open kitchen and a free workshop area on the ground floor, as well as an open learning lounge with a roof terrace on the upper floor.

 

 

The building is accessed in the south through a roofed glass facade, which is intended to underline the public character of what lies behind it. The private entrance for the residents is located in the neighboring section, in which the shared and individual spaces are also accessed via a shared staircase. The residents’ rooms are sandwiched in the middle of the building. On two floors, the respective requirements are dealt with individually and according to age. Two teenagers have their individual space on the second floor. You can either retreat to privacy using foldable walls or turn the entire floor into an event space. A breakthrough to the western section is also intended to strengthen the neighborhood connection to the youth hostel there. The floor is self-sufficient, but has a visual connection via an air space to the third floor – so the parents have everything in view without restricting the adolescents’ urge for independence. The individual space of the two couples is also kept to a minimum, while their privacy is guaranteed by their own bathrooms and pantry kitchens.


5 5 votes
Article Rating


Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments