Unknown Surface Studio
Bangkok, Thailand
@unknownsurfacestudio

Located in Soi Lat Phrao 26, amidst towering condos, the Canvas House occupies a 360-square-meter plot with a 900-square-meter living space.

The homeowner desired a multifunctional space comprising a dance studio, a filming space, and their personal quarters. Ensuring privacy while distinguishing each function, the design incorporates a tall white wall, offering seclusion from neighboring homes and integrating effortlessly with the environment.

Credit: Canvas House / Unknown Surface Studio | ArchDaily

The home’s design ensures that public and private areas, though distinct, flow together. The use of doorless entries melds them with the walls, ensuring only those inside discern the connections behind them. The Canvas House aligns to the property’s right, leaving ample space on the left for greenery, beautifully integrating with the environment. Its design clearly demarcates each floor’s purpose. The ground level features a photo studio characterized by its airy ambiance, illuminated from above by panel lights. This floor also conceals a kitchen and lounge connecting to the studio.

Credit: Canvas House / Unknown Surface Studio | ArchDaily

An outdoor staircase leads to the first floor, home to a dance practice space. Adjacent is a vast waiting zone alongside a facade cleverly hiding unsightly external wires. This level also houses a hidden entry to a workspace, fostering collaboration between teams from both areas.

Credit: Canvas House / Unknown Surface Studio | ArchDaily

The owner’s personal sanctuary is on the third floor, complete with a compact courtyard linking effortlessly to the fourth. The highest floor exudes exclusivity, reminiscent of a luxe penthouse. The master suite offers stunning treetop vistas, and a tranquil poolside lounge presents the most spectacular panorama of the city bathed in the sunset’s golden glow.

Credit: Canvas House / Unknown Surface Studio | ArchDaily

The Canvas House’s architectural design is a masterclass in balancing form and function, weaving artistic elements into its practical spaces. The dance studio, for instance, features a full-length mirror wall that enhances the spaciousness and aesthetic appeal, while also serving as a critical tool for dancers. The filming space, with its soundproofing and state-of-the-art lighting, transforms into a professional environment that meets the specific needs of content creators. Each element of the design, from the placement of windows to the choice of materials, has been carefully considered to create a space that is both beautiful and highly functional.

Sustainability and energy efficiency were also key considerations in the design of the Canvas House. The building utilizes passive cooling techniques, reducing the need for air conditioning despite the warm climate. Large windows and strategically placed skylights allow for ample natural light, minimizing electricity use during the day. Rainwater harvesting systems and energy-efficient appliances further contribute to the home’s environmental responsibility. These features demonstrate how modern urban homes can be designed in a way that is both eco-friendly and aesthetically pleasing.

The Canvas House stands as a testament to urban revitalization and creative use of space in densely populated areas. The design’s ingenious use of vertical space, integrating multiple functions within a limited footprint, sets a precedent for future urban homes. It showcases how innovative architecture can transform a modest plot into a multifaceted living space that caters to the diverse needs of its inhabitants. The Canvas House is not just a home; it is a blueprint for the future of urban living, where space is utilized creatively to foster both personal expression and environmental sustainability.

Credit: Canvas House / Unknown Surface Studio | ArchDaily
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like