Studio Gaon
South Korea
@studio_gaon

In the realm of Greek mythology, Labyrinthos stands as an intricate structure, a creation of the masterful craftsman Daedalus for King Minos of Crete. The very word “labyrinth” finds its roots in this mythical construct, signifying a place of bewilderment and complexity. Much like life itself, labyrinths evoke feelings of panic and despair, symbolizing a journey where one can lose their sense of direction. It’s within this context that a modern-day labyrinth emerged, not in the mythical Crete but in the form of a unique house designed for a young couple and their two sons.

This labyrinthine abode was conceived to accommodate the diverse preferences and activities of its inhabitants—a vivacious and adventurous wife, indulging in extreme sports, and an introverted husband, finding solace in sports broadcasting. The challenge was to create a space where each family member could pursue their individual activities without interference yet allowing for chance encounters. Drawing inspiration from the composition of a labyrinth seemed only natural.

Credit: Labyrinthos by Studio Gaon – Architizer

The architectural puzzle unfolded with five bedrooms, a kitchen, restaurant, living room, hidden yard, and a studio. The design placed rooms of sons and mothers with similar hobbies deep within the first floor, each room harboring a vertically hidden space akin to an attic. Father’s room and the family room, tailored for his solitary hobby enjoyment, found their place on the second floor. A guest room, accessed through an independent staircase, provided privacy for visitors.

Navigating through challenges, the site faced unfavorable lighting conditions from a towering apartment complex to the south and the need to address privacy concerns due to a walkway elevated higher than the house. The irregular shape of the land posed yet another hurdle. Strategic design decisions included a reserved north elevation with necessary openings, and a free-standing wall on the south, serving as a visual barrier while allowing controlled lighting.

Credit: Labyrinthos by Studio Gaon – Architizer

The exterior stairs, starting from the ground floor, ascended to the second floor, connected to the rooftop, and seamlessly integrated with the attic, creating multiple routes within and outside the house. The free-standing wall also doubled as a climbing space for children and mothers, enhancing the functionality of the yard. Each family member was allotted their private space—an attic for the children, a garden for the mother, and an independent living room for the father.

The intricate interior, concealed from external view, echoed the concept of a room within a room, a road within a road, and a yard within a yard. Despite its outward complexity, the modern “Labyrinthos” house excelled in providing clear and functional living spaces for its inhabitants.

Credit: Labyrinthos by Studio Gaon – Architizer

As towering apartment complexes continue to rise around this labyrinthine dwelling, reminiscent of ancient labyrinths, one can’t help but draw parallels to the explorations of Theseus. In the context of modern Korean apartments, perhaps these structures pose an even more complex labyrinth for those seeking to navigate the intricacies of contemporary living.

Credit: Labyrinthos by Studio Gaon – Architizer
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like
Read More

RN House

With landscaping designed by Rodrigo Oliveira Paisagismo and architectural project by Jacobsen Arquitetura, Residence RN was conceived as…